26 oct 2010

O Samaín

Para empezar encontrarás información sobre o Samaín na revista GRAOS DE CORVO.
Elemento indispensable para esta celebración é a cabaza

Fonte da imaxe

cabaza      
(< quimbundo ka’basa)

    port:cabaça     cast: calabaza     ingl: pumpkin, gourd, calabash

1 s f BOT Froito en pepónide da cabaceira, de forma e cor moi distinta segundo a variedade. Ten un alto contido en auga, é rica en potasio e vitaminas A, B e C, e constitúe un alimento pouco enerxético. Ten sabor doce e prepárase sobre todo reenchida, en purés, sopas e especialidades reposteiras como o cabelo de anxo. En Galicia adoitábase empregala en moitas zonas na preparación de caldos. SIN: 1 cabazo CFR: botefa, caiota, calacú.

2 s f PLANTA 2cabaceira.

3 s f ETN Vasilla que se fai coa cabaza seca e baleirada para conter líquidos, especialmente a auga e o viño. A súa forma ten unha cintura na parte superior onde é máis estreita, para a partir de aí ir ancheando ata o fondo. Ex: Os peregrinos traen a bebida nunha cabaza.

Fraseoloxia: Darlle un bico á cabaza. Beber un grolo ou varios. .


Recordatorio: o venres, 29 de outubro celebraremos o Samaín




No hay comentarios:

Publicar un comentario